Logga in
Avatar för admin

av

Ny metod räddade Annelie

%Y/%m/%d i Pressrum

Du är 33 år gammal och fick en stor propp i hjärnan, berätta.
Det var den 2 november 2009. Jag och min man gick upp tidigt på morgonen för att göra ett graviditetstest. Jag satt på badkarskanten och väntade på resultatet då jag plötsligt ramlade baklänges. Min man fångade upp mig i fallet och såg då att jag var förlamad i halva ansiktet och ena sidan av kroppen. Han förstod, som tur var, direkt att det var allvarligt och tänkte hjärnblödning eller propp. Jag själv förstod inte alls att jag var allvarligt sjuk.

Vad hände sedan?
Han ringde 112. De förstod direkt situationen och en ambulans kom snabbt. På sjukhuset såg de att jag hade en stor propp i ett stort kärl. En tredjedel av ena hjärnhalvan var utan blod. Läget var mycket allvarligt, livshotande. På sjukhuset fick jag till att börja med trombolys, propplösande läkemedel, men det hjälpte ej.
Läkaren föreslog då för min man att de skulle använda en helt ny metod för att öppna kärlet. Jag har en minnesbild av att jag ligger på operationsbordet och ser min hjärna på en datorskärm och hör vårdpersonalen säga att jag är gravid. Sedan kommer jag inte ihåg något mer.

Vad innebar den nya metoden?
Man går in i kärlet med ett slags instrument som kan fällas ut. Lite som ett hönsnät som fälls ut som öppnar kärlet, men också pressar bort proppen. Eftersom metoden var så ny, endast ca 25 gånger hade den använts i Europa, var min man Tobias tvungen att skriva under ett papper som gav läkaren tillstånd att genomföra ingreppet. Ett tufft beslut för Tobias, men han valde att lita på läkaren som trodde mycket på metoden.

Och här sitter du nu efter så kort tid, hur mår du?
Jag är otroligt nog helt återställd. Läkarnas ingrepp gav ett direkt resultat. Bara några dagar efter händelsen kände jag mig nästan normal. Sjukhuspersonalen skulle hjälpa mig att gå upp och duscha dagen efter, men jag klarade mig helt själv. Efter två veckors noggrann utredning visade det sig att jag inte fått några som helst fysiska men till följd av proppen. Jag är helt återställd och dessutom fortfarande gravid, vilket är nästan helt osannolikt.

Annelie
Hur ser du på det som hänt?
Att allt hade kunnat gå sämre. Jag har haft en enorm tur från början till slut; min man var hemma och kunde ringa 112, ambulansen kom snabbt, lite trafik, bästa kirurgen på plats på KS. Jag är så djupt imponerad av den vård jag fått. Jag känner en enorm tacksamhet. Sedan har jag givetvis sämre dagar när jag känner mig rädd att det ska hända igen, men KS har mig under uppsikt så jag börjar kunna slappna av lite mer.


Professor Nils Wahlgren:
Annelies fall kanske låter som en solskenshistoria, vilket det ju också är med tanke på att hon inte fått några som helst men efter en stor propp. Men, det visar också hur förbättrade metoder dramatiskt kan påverka utgången. Det är i det akuta skedet av stroke som de stora möjligheterna finns att rädda liv och minska följdskadorna. Därför är kraftsamlingen Uppdrag: Besegra Stroke så viktig för att vi ska kunna bli bättre i alla steg av det akuta sjukdomsläget.

Kommentarsfunktionen är avstängd.